AD Bor u Brestovcu – kratak izveštaj

Posmatranje je počelo u 21h uz veoma oblačno nebo. Na prvi pogled se činilo da će posmatranje biti odloženo. Međutim, prvi kroz oblake se pojavio baš Saturn i teleskopi su odmah okrenuti prema njemu.

Drago nam je da je bilo je oko 100 posmatrača, od čega je polovina mališana iz OŠ „Stanoje Miljković“.  Saturnovi prstenovi su, naravno, bili najatraktivniji, a posmatrali smo i Mars i dvojnu zvezdu Albiero u sazvežđu Labud. Ono što je takođe bilo zanimljivo za sve je i laserski pokazivač, koji nije bio dozvoljen deci da ga koriste zbog bezbednosti. U planu je bilo da se posmatraju još neki objekti, ali zbog oblaka, najavljenog posmatranja od 21h – 22h, kao i zbog velikog broja posmatrača nije bilo moguće sve postići. Međutim, biće još astronomskih posmatranja.

Većina mališana je dobila kratko uputstvo onoga što je planirano da se posmatra te večeri. Klikom na sledeću ikonicu videćete uputstvo:

Za sve one koji nisu dobili uputsvo, a želeli su, mogu da ga preuzmu ovde ili neka nas kontaktiraju na mail kontakt@adbor.org i biće im poslato.

Sve aktivnosti astronomskog društva Bor, kao i zanimljive astronomske vesti možete pratiti na twitter-u: @AD_Bor, kao i na FB stranici: http://www.facebook.com/astronomsko.drustvo.bor

About AD "Bor"

Astronomsko društvo Bor - popularizacija astronomije i srodnih nauka u Boru i okolini

Posted on 15 juna, 2012, in Posmatranja. Bookmark the permalink. 3 komentara.

  1. Neša je glavni baja tu 😀

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: