Sa posmatranja u subotu…

Bilo je jako hladno na lokaciji sa koje smo posmatrali, ali je nebo bilo fenomenalno ako izuzmemo istočni horizont. Posmatranju je prisustvovalo svega nekoliko članova AD Bora, a razlog je hladnoća i lokacija. Međutim, potrabno nam je tamno nebo, a udaljene lokacije su ono što nam to i obezbeđuje.

Zbog odličnog neba galaksija Andromeda nikada nije bolje izgledala u okularu, sa čime su se složili svi prisutni članovi. Takođe, veoma jasno se videla i golim okom. Plejade su takođe u izgledale odlično na uvećanju od svega 30 puta.

Primetana je bila i povećana meteorska aktivnost, jer je u ovom periodu aktivan meteorski roj Taurida. Jedan veoma sjajan metor je prešao preko polovine noćnog neba, a magnituda mu je iznosila preko -4 (sjaj Venere), što bi značilo da je u pitanju bolid.

Posmatranje Jupitera je bio problem jer se on nalazio upravo na istočnom horizontu, tako da je atmosfera oko Jupitera bila jako nemirna što je sprečavalo da se na površini Jupitera vide više detalja.

Glavni cilj je bio pronalazak asteroida Veste, ali zbog hladnoće nismo mogli da sačekamo još nekih 30 – 40 minuta do njegovog pojavljivanja na pogodnom mestu za posmatranje. Asteroid se nalazi u sazvežđu Bik, baš kao i Jupiter i Plajade, ali se nalazi i znatno niže na nebu od njih. Pokušaćemo uskoro ponovo.

Na slici je prikazana trenutna putanja asteroida Veste narednih dana:

Putanja asteroida Veste

Pogledali smo još nekoliko tamnih objekata, a posmatranje se završilo ranije od planiranog.

About AD "Bor"

Astronomsko društvo Bor - popularizacija astronomije i srodnih nauka u Boru i okolini

Posted on 12 novembra, 2012, in AD "Bor". Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: