Stižu Geminidi – najpouzdanija meteorska kiša

gem

Radijant Geminida (www.imo.net)

Meteorski roj Geminida važi sa jedan od najpouzdanijih rojeva u pogledu broja meteora po satu (zenitski prosek po času – ZPČ). Iako poslednjih godina broj meteora varira, uvek bude dovoljan broj za posmatranje. :)

Geminidi su aktivni od 4 – 17. decembra, dok je maksimum u noći između 12 /13, kao i 13/14. decembra. Prema IMO (International Meteor Organization) očekivani ZPČ je oko 120. IMO uzimam kao relativno pouzdan izvor, jer do sada je bio precizan (neki meteor gore dole… :) )

Uobičajeno je da su meteorske kiše ostaci neke komete koja je presekla Zemljinu putanju i za sobom ostavila sitne čestice koje će se kasnije sudariti sa njenom atmosferom i i u njoj sagoreti, ostavljajući iza sebe svetli trag koji mi vidimo. Međutim, ovde je u pitanju asteroid 3200 Phaethon koji je otkriven 11. oktobra 1983. godine.

Radijant Geminida je u istoimenom sazvežđu Gemini (Blizanci). Ovo sazvežđe se ovih dana pojavljuje na istočnom horizontu već oko 19h, ali će povoljan položaj za posmatranje zauzeti tek nakon 20h. Radijant je tačka na nebu iz koje se meteori prividno pojavljuju. Međutim, realno je da se meteori iz jednog roja mogu pojaviti bilo gde na nebu.

gem

foto: Stellarium

Na slici vidimo da se sa desne strane sazvežđa Blizanci nalazi sazvežđe Orion i zvezda Betelgez. Jupiter se nalazi upravo u sazvežđu Blizanci, tako da pored meteorske kiše imamo priliku da posmatramo i najveću planetu u našem Sunčevom sistemu.

Članovi AD Bora će posmatrati ovu meteorsku kišu ukoliko vremenski uslovi to dozvole, a pokušaćemo i sa fotografisanjem, iako je to u slučaju meteora jako zahtevno.

Više o Jupiteru i njegovim satelitima koje možete posmatrati i pomoću dvogleda možete pročitati >>>> ovde.

Ukoliko rešite da posmatrate Geminide pored tople odeće biće vam potrebna i tamna lokacija gde vam svetlosno zagađenje neće praviti problema.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Sledeći video je fenomenalnanajava za ovogodišnju kišu Geminida. Iako deluje kao najava za kišu asteroida, odlično je urađen! :)

 

About AD "Bor"

Astronomsko društvo Bor - popularizacija astronomije i srodnih nauka u Boru i okolini

Posted on 26 novembra, 2013, in AD "Bor". Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: